Українсько-данський молодіжний дім презентував свої проєкти у Каневі

13 жовтня директорка Українсько-данського молодіжного дому Юлі Арнфред Боєсен, фахівчиня з регіональних програм Оксана Никитюк, асистент Яким Єрмак зустрілися з студентами Канівського фахового коледжу культури і мистецтв. Команда молодіжного дому презентувала культурні проєкти і розповіла про важливість участі молоді в громадсько-політичному житті.

Створений у цьому році Українсько-данський молодіжний дім із офісом у Києві – це платформа для обміну ідеями, культурою та знаннями між українською та данською молоддю. Платформа залучає молодих людей, підтримує їх проєкти та заохочує молодіжний активізм в обох країнах.

Юлі Арнфред Боєсен недавно переїхала з Данії у Київ, щоб координувати роботу новоствореної організації. Юлі Арнфред Боєсен багато років присвятила волонтерству. У 16 років вона була волонтеркою в політичній партії, а після закінчення університету продовжила свою безоплатну діяльність, редагуючи протягом 5 років онлайн-видання, інформаційне поле, якого сприяло налагоджуванню зв’язків між Східною Європою і Західною. Під час навчання в університеті волонтерка стажувалася у посольстві Данії в Україні. З того часу вона полюбила Київ.

Фотомайстерні важливих історій – цікаві і корисні для молоді проєкти, які організовує молодіжний дім у Києві, Житомирі, Броварах, Вінниці, Хмельницькому та інших містах. Суть фотомайстерні в тому, щоб, молодь, яка не має навичок фотографування, працюючи з досвідченим фотографом, навчилася розповідати важливі історії за допомогою фото.

Студентам відділу аудіовізуального мистецтва та виробництва було цікаво дізнатися про мандрівну фотомайстерню, яка почнеться найближчим часом у обласному молодіжному центрі в Черкасах. За результатами дводенного воркшопу з 20 учасників першого етапу організатори відберуть 5 найбільш вмотивованих. Потім у цих учасників буде можливість показати свої роботи на виставці в Києві та обмінятися досвідом із професійними фотографами Данії і України. У Черкасах менторську підтримку надаватиме відомий фотожурналіст Сергій Коровайний, який публікує свої матеріали у світових медіа.

Як ви, думаєте, чому біля дати та назви проведення можливих заходів у Каневі, ми поставили знаки питання? – розповідаючи про плани молодіжного дому, спитала Оксана Никитюк у аудиторії. – Ми плануємо, – продовжила фахівчиня, не отримавши відповідь, провести у Каневі різні заходи, але це залежить від активності молоді: які ідеї вона може запропонувати?

Щоб краще зрозуміти студентів, гості запропонували їм написати в анкеті свої інтереси, пропозиції і проблеми. Після аналізу анкет команда молодіжного дому буде орієнтуватися, які програми планувати у Каневі.

Юрій Чорнобривець, студент четвертого курсу відділу менеджмент соціокультурної діяльності висловив думку, що починати потрібно з створення молодіжного центру навколо, якого гуртувалася б молодь. Оксані Никитюк сподобалась ідея Юрія і вона запропонувала вже зараз формувати групу однодумців, із якими можна буде втілити задум у реальність.

Окрім, фотомайстерні молодіжний дім планує провести у Каневі тренінги з проєктного менеджменту, щоб навчити молодь грамотно створювати грантові проєкти. Професійно складена заявка значно збільшить шанси отримати фінансові ресурси для втілення творчих ідей.

Ще один можливий напрям співпраці – музика. В Україну із Данії приїжджатимуть музиканти неформальних колективів для обміну досвідом. Гості цікавилися, скільки зараз у місті є таких колективів.

Отже, перший крок у встановленні комунікаційних зв’язків зроблено. Якщо у Каневі з’явиться зацікавлена у реалізації творчих проєктів всеукраїнського або локального масштабів молодь, то Українсько-данський молодіжний дім всіляко підтримуватиме її.

Назаренко Роман, викладач Канівського фахового коледжу культури і мистецтв

One thought on “Українсько-данський молодіжний дім презентував свої проєкти у Каневі”

  1. Назаренко Роман Миколайович, [20.10.21 12:07]
    Мене звати Сергій, я є студентом першого курсу Канівського коледжу культури і мистецтв, навчаюсь на відділі аудіовізуального мистецтва та виробництва (заочна форма).

    Читав у місцевій газеті про ваші проєкти. Вважаю, що у студентів, які вирішили пов’язати своє життя з аудіовізуальним мистецтвом і виробництвом, з’явиться поштовх для творчого розвитку.

    Мені було б цікаво дізнатися про мандрівну фотомайстерню. Думаю, що вона буде особливою, тому що проводитиме її досвідчений журналіст Сергій Коровайний, який публікує матеріали у світових медіа. Він висвітлював події на Донбасі. Я служив там під час гарячої фази війни і мені було б цікаво поспілкуватися з журналістом, зрозуміти, що головне для нього у цій ситуації, як фотографувати цивільних людей і військових.

    У мене, поки немає великих навичок фотографувати, але це надзвичайно цікаво. Є велике бажання взяти із заходу для себе, щось корисне і зрозуміти, як можна цим користуватися в майбутньому. Можливо, я хотів би стати військовим журналістом, але ще точно не вирішив.

    Мрію навчитися передавати історію за допомогою фото чи відео, працюючи з професійною апаратурою, тому що вона дозволяє зафіксувати найбільш тонкі художні відтінки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *