Могли б слугувати населенню: у Степанецькій громаді шукають власників закинутих будівель

Понад два десятки будівель у Степанецькій громаді не мають господарів. Йдеться про старі ферми, пилораму, їдальню та квартири. Зараз вони стоять пусткою, хоча могли б бути корисними для населення, розповів Суспільному керівник відділу земельних ресурсів Володимир Гаврищук.

Приміщення пожежного депо пустує із 1996 року, відколи колгосп не працює. Замки сусідніх гаражів поросли павутинням. Вони теж лишилися у безгосподарську спадщину, пояснив керівник відділу земельних ресурсів Володимир Гаврищук: “Оскільки власник ліквідований, він припинив свою діяльність як юридична особа, то це майно залишилося безхозним. У зв’язку з погодними умовами, з тим що не проводилися ремонтні роботи, є недоліки у стані будівлі. Покрівля місцями трохи підтікає, але в основному вона зберегла свій належний стан”.

На колишній фермі колись вирощували поголів’я на 200 корів. Нині стеля та стіни обвалюються: “Майно стоїть з моменту ліквідації колгоспу з 1996 року по нині. Частково використовується сільгосппідприємством для зберігання соломи для власних потреб, але практичного догляду не проводиться. Майно починає протікати місцями, вікна, шибки повибивали. Тобто потребує відновлення”.

По собі залишив колгосп і квартири, які надавали працівникам. Одно та двокімнатні помешкання після ремонту будуть повноцінним житлом, вважає пан Володимир: “Але взагалі вона не тече, балконне приміщення закрите склом. Стан у неї задовільний. По громаді у нас включено в перелік чотири таких квартири і п’ята частина гуртожитку”.

Очільник Степанецької громади Олександр Яременко пояснив, що такі оселі можуть стати прихистком для малозабезпечених родин чи переселенців: “У нас громада одна з перших за кількістю переселенців. Це близько двох тисяч людей, які приїхали в першу хвилю. Також ми очікуємо на осінь іншу хвилю переселенців”.

Дар’я із Херсонщини до громади приїхала із двома дітьми. Тут їй надали житло. Проте багато її знайомих досі в окупації: “Люди не можуть знайти будинок, не мають можливості орендувати. Навіть, якщо цей будинок старенький — нічого, люди зараз готові на все, аби виїхати з окупації. Не тільки з окупації, а й там де стріляють”.

Інші приміщення можуть віддати на потреби релокованого бізнесу, додав очільник громади.

Нині в ОТГ знайшли 26 безгосподарських будівель різного призначення, але список щотижня поповнюється. Перелік є на сайті громади. Якщо хтось упізнає свою власність, то має надати документи: “Згідно з процедурою, люди, які мають право на право власності, повинні подати до нас документи, які підтверджують це. У разі надання таких документів, ми відразу відреагуємо і направляємо ці документи в податкові органи для нарахування відповідних платежів до бюджету. У разі не виявлення господарів, ми через рішення суду визнаємо право власності за громадою”.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *